Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

HISTÓRIA FREESTYLOVÝCH KOLOBEŽIEK V AMERIKE

Freestyle kolobežky sú s nami už 30 rokov a za tak dlhú dobu si prešli veľkými zmenami, dobrými aj zlými. Môžeme sa ponoriť a zamerať sa na všetky veľké skoky, ktoré sa udiali, porozprávame sa o niektorých prvých tímoch a jazdcoch a spomenieme niektoré z najväčších míľnikov, ktoré sa udiali.

Takže, kde začneme? Kolobežka je tu už desaťročia, vlastne takmer 30 rokov. Toto si väčšina ľudí neuvedomuje. Freestyle kolobežka bola prvýkrát videná, keď spoločnosti ako Mongoose skonštruovali kolobežky v štýle BMX s nafukovacími pneumatikami a ručnými brzdami. Toto sa však veľmi nepodarilo. Rýchly posun vpred do roku 1999, začiatku Razor Scooter, ktorý prvýkrát spopularizovala marketingová spoločnosť The Sharper Image. V televíziách fičali televízne reklamy na Razor Scooters, stáli asi 120 dolárov a dalo sa na ne zavolať a objednať si ich cez telefón. Krátko nato sa Razor dostal do obchodov s hračkami a bol oveľa ľahší prístup sa k danej kolobežke dostať. 

    

V roku 2000 bol Razor v plnej sile a vznikol Team Razor. Nebolo veľa jazdcov hodných sponzorovania, takže títo chlapci boli najlepšími jazdcami daného obdobia. Niektoré mená, ktoré boli súčasťou tohto tímu a stále existujú v dnešnom priemysle, sú Josh Toy (The Vault), John Radtke (Affinity) a KC Corning (zakladateľ TSI, teraz nezávislý jazdec a rozhodca pre podujatia United Scoot). Tento prvý tím vydal viacero DVD pod názvom Razor Video Magazine 1-4 a ešte predtým boli niektoré uvedené na VHS kazetách. 

Šport začal potencionálne rásť a kolobežky, ktoré sa v danom období používali, neboli veľmi uspôsobené  na jazdenie po prekážkach a na streete. TSI uviedla na trh prvú neskladaciu kolobežku. Nebol to jeden kus, ale dva kusy: riadidlá a doska. Toto skutočne zmenilo jazdenie na kolobežke. Táto doska, rovnako ako pôvodná TSI, fungovala dobre, pokiaľ ide o nelámanie. Z hľadiska funkčnosti s trikmi to však nebolo bohvie čo.  K dnešnému dňu sa veľkosti a tvary dosky stále menia. Sme v nikdy nekončiacom vývojovom a experimentálnom športe. 

 

Sme radi že freestyle kolobežky prešli veľkými zmenami a v dnešnej dobe sú uspôsobené na jazdenie, či už v skateparkoch alebo na streete. Je nám veľkou cťou, že ti môžeme dať to najlepšie, čo na svetovom trhu nájdeš, pretože s nami to jazdí lepšie.